Ana içeriğe atla

spk makine degerleme önemi

 SPK makine degerleme raporu hazırlanmasına son senelerde büyük önem vermektedir. Özellikle borsaya açılan fimaların makine  değerleme raporları hazırlamaları sürecin titizlikle ilerlemsi bakımından büyük öenm arz etmektdir. Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL), Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanlara lisans verme, lisans sahibi kişilerin sicilini tutma ve lisanslarla ilgili eğitim programları düzenlenmekle yetkilidir.SPK makina degerleme konusunda Halka Açık Ortaklıklarda Değerlemeye İlişkin SPK Düzenlemeleri yaparak Makine ve ekipman değerlemesi hakkında yeni SPK tebliği yayınlamıştır. Bu tebliği ile ilgli detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Makine degerlemesi konusunda SPK tarafından Makine ve Ekipmanları Değerlemeye Yetkili Kuruluşlar listesi yayınlanmakta ve firmamız uzun yıllardır bu liste içerisinde yer almaktadır. UFRS kapsamında makine degerleme raporu hazırlanması en yogun olarak yaptığımız çalışmalardir.

SPK Makine ekipman degerlemesi konusunda Uluslararası Değerleme Standartlarına Göre Ekipman Değerlemesi ve Temellerinin SPK Düzenlemeleri ve Başlıca Uygulama Sorunlarının Tartışılması, Değerleme Süreci Uluslararası Değerleme Standartlarına Göre Ekipman Değerlemesi ve Temellerinin hazırlanarak, SPK Düzenlemeleri ve Başlıca Uygulama Sorunlarının irdelenmesi gerekmekedir. SPK lisanslı makine mühendisi tarafından hazırlanan raporlarmız ile yıllardır değerleme rektörüne hizmet vermekteyiz.

SPK makine degerlemesi rapor içeriğinde Varlıkların Tanımlanması ve Sınıflandırılması,  makine değerleme Yaklaşımları ve Yöntemleri bulunmalıdır. Özellikle Maliyet Yaklaşımlarına Göre Değerleme konusunda başlıca Yenileme Maliyeti, Yeniden Üretim Maliyeti, Ayrıntı (Toplama) Yöntemi ve Kapasite Oranlama Yöntemi gibi yöntemlerden uygun olanlar seçilerek Efektif Yaş Tespiti ve Kalan Ömür Analizi yapılmalıdır. 

Ayrıca makine degerlemesinde başka bir yöntem olan Piyasa Değeri Yöntemleri kullanılacak ise  Karşılaştırmalı Satış Analizi, İkame Fiyatı Analizi ve Hurda Değerinin Analizleri irdelenmeli raporda kapsamlı olarak yer verilmelidir. SPK makine degerleme raporu hazırlanması konusunda daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.  Ayrıca spk makine degerleme rapor örneği istemeniz durumunda paylaşılacaktır.

 

GSM: 0553 690 34 77

cengizdegerleme@outlook.com







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Leasingle makine alımı, Leasing yapılan ekipmanlar hangileridir, sell and lease back nedir

Sell and Lease back mkonusu son günlerde finansman yaratmak açısında önem arz etmektedir. Son zamanlarda Finansman sıkıntısı çeken kuruluşlar aktiflerinde kayıtlı gayrimenkullerini “sat- kirala-geri al” "sell and lease back"yöntemi ile her hangi bir lea­sing şirketine satmaları sonrasında geri alınması sonucu doğan kazanç kurumlar vergisinden, satışın tamamı ise KDV’den istisna olması sebebi ile finandsal kiralama yöntemleri leasing tercih edilmektedir. Firmamız Leasing ekipman degerlemesi konusunda hizmet vermektedir. Firmalar mevcut işletelerinibüyütmek, modernize etmek, yeni üretim alanlarında faaliyet göstermek, dağıtım kanallarını genişletmek, enerji tasarrufu yatırımında bulunmak, yeni iş kollarında faaliyet göstermek ve kapasite artırımında bulunmak isteyen kurumsal yatırımcılar. Bütçelerini sağlıklı oluşturmak, yeni teknolojilere sahip olmak, iş yeri, ofis ve muayenehane açmayı planlayan serbest meslek sahipleri ve bireysel yatırımcılar. Bir satış işleminin gerçekl

Makine Değerlemeye İlişkin SPK Düzenlemeleri

 Makine Değerlemeye İlişkin SPK Düzenlemeleri kapsamında yapılan değişiklikler detaylı olarak anlatılmaktadır. Makine ve Ekipmanları Değerlemeye Yetkili Kuruluşlar spk tarafınamn tanımlanmış olup bu kapsamda makine ve ekipmanların sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki değerleme hizmeti aşağıdaki kuruluşlar tarafından yine aşağıda sayılan şartları sağlamaları koşulu ile yerine getirmesi karara bağlanmıştır.  “Sermaye Piyasası Kurulu (Spk) ve Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme Hizmeti Verecek Şirketler ile Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ” hükümleri uyarınca sermaye piyasasında gayrimenkul değerleme faaliyeti ile yetkilendirilen gayrimenkul değerleme kuruluşlarının  makine ve ekipmanların sermaye piyasası mevzuatı kapsamındaki değerleme hizmetini yerine getirebilmesi Üniversitelerin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünden mezun olmuş en az bir kişiyi tam zamanlı olarak istihdam etmesi ve makine ve ekipmanların değerleme faaliyetlerinin